Armak Endüstriyel Su Arıtma Sistemleri
kimyasal arıtma
Kimyasal Arıtma Sistemleri
Armak Kimyasal Arıtma Sistemleri

Kimyasal arıtma sistemleri, suyun temizlenmesi ve arıtılmasında önemli bir rol oynar. Bu sistemler, suyun içinde bulunan istenmeyen maddeleri kimyasal reaksiyonlar kullanarak giderir. Özellikle endüstriyel tesislerde, su arıtma tesislerinde ve büyük su arıtma projelerinde sıklıkla kullanılırlar. Kimyasal arıtma, suyun içindeki kirleticileri etkili bir şekilde ortadan kaldırarak suyun temiz ve güvenli hale gelmesini sağlar. Bu sistemler, çeşitli kimyasal reaktifler kullanarak suyun pH seviyesini düzeltebilir, ağır metalleri giderir, mikroorganizmaları öldürür ve kirliliği azaltır. Kimyasal arıtma, suyun kalitesini artırmak ve içilebilir hale getirmek için çok önemlidir, özellikle su kaynaklarının kirliliği arttıkça. Bu sistemler, suyun arıtılmasında esnek bir seçenek sunar ve suyun temizlenmesi gereken özel ihtiyaçlarına uygun olarak uyarlanabilir. Kimyasal arıtma sistemleri, suyun sağlıklı ve güvenli kullanımını destekleyen önemli bir su arıtma teknolojisi olarak kabul edilir.

Kimyasal Arıtma Nedir?

Atıksularda bulunan kolloid maddelerin suya kimyasal ilavesi ile uygun ph değerlerinde çöktürülerek uzaklaştırılması işlemidir.

Kimyasal Arıtma Üniteleri
  • Koagülasyon
  • Secure Data Centres
  • Nötralizasyon
  • Flokülasyon ünitelerinden oluşur.
Koagülasyon

Atıksuya uygun pH değerinde uygun kimyasal maddenin dozlanarak reaksiyonun gerçekleştirildiği kademedir. Koagülant madde olarak en yaygın kullanılanlar FeCl3(Demir üç klorür), Al2(SO4)3 (Alüm) ve FeSO4 (Demir sülfat)’tır.

Nötralizasyon

Kimyasal arıtma çıkışında uygun pH aralığının ayarlanması için kullanılır. pH ayarlamada HCl, NaOH ve kireç yaygın olarak kullanılmaktadır.

Flokülasyon

Atıksuda oluşan flokların birleştirilip daha kuvvetli olması sağlanarak daha iyi bir çökelmenin sağlandığı bölümdür. Flokülasyonun gerçekleşmesi için suya polielektrolit ilave edilir.

Armak kimyasal arıtma sistemleri 5 ila 25 m3/saat kapasitelere göre standart olarak imal edilmektedir.

Armak Kimyasal Arıtma Sistemleri

ARMAK ARITMA olarak Endüstriyel faaliyetlerden kaynaklı atıksuların arıtılması için ihtiyaç duyulan proseslerin belirlenmesi ve uygulanması işlemlerini başarı ile gerçekleştirmekteyiz. Deneyimli arıtma ekibimizin yer aldığı ve başarı ile sonuçlandırdığı bazı endüstriyel arıtma alanları şunlardır; Gıda, Otomotiv, Tarım, Hayvancılık (Mezbaha), Metal, Tekstil, Boya, Metal Kaplama Tesisleri…

Armak Kimyasal Arıtma Sistemleri

Ağır metal iyonları çevrede zehirlilik, birikerek konsantrasyonlarının artması gibi önemli zararlı etkileri olan kirletici parametrelerdir. Ağır metallerin başlıca kaynağı endüstriyel atıksulardır.

Armak Kimyasal Arıtma Sistemleri

Ağır metaller metal kaplama endüstrisinde yaygın olarak kullanılmakta ve bu endüstrilerden gelen atıksular kalıcı toksik etkiye sahip ağır metal iyonlarını önemli miktarlarda içermektedirler. Bu sebeple, metal kaplama endüstrisi, endüstriyel atıksuların arıtımında sorunların yoğun olarak görüldüğü endüstrilerden biridir. Bu sorunlar metal kaplama proseslerin çeşitliliğinden kaynaklanmaktadır. Kaplama çeşitliliğinden dolayı atıksuların ağır metal içeriği karmaşık ve yüksek, rengi koyu ve Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ) değeri yüksektir. Uygulanan prosese, kaplama türüne ve miktarına bağlı olarak atıksuyun ağır metal içeriği, pH’sı, rengi ve KOİ değeri farklılıklar gösterir.

Ağır metallerin arıtılmasında kimyasal çöktürme en yaygın uygulamadır. Ağır metallerin kimyasal çöktürme ile arıtımı dendiğinde ilk akla gelen işlev birçok ağır metalin suda çözünmeyen formları olan metal tuzlarının oluşturulması esasıdır.

Örneğin : Kimyasal krom indirgemesi 6 değerlikli kromun bir indirgen madde ile indirgenmesi ile gerçekleştirilir. İndirgeyici olarak kükürtdioksit (SO2), sodyumbisülfit (NaHSO3), sodyummetasülfit (Na2S2O5) gibi kuvvetli indirgeyiciler kullanılır. SO2 ile indirgeme reaksiyonu aşağıda verilmiştir.

3SO2 + 3H2O ó 3H2SO3
3H2SO3 + 2H2CrO4 ó Cr2(SO4)3 + 5H2O

İndirgeme reaksiyonları düşük pH’da cereyan eder. pH 2-3 arası reaksiyon hızlıdır. pH 5’in üzerinde reaksiyon çok yavaşlar.

Metal kaplama endüstrisi atıksularının arıtılması amacıyla farklı sistemler de geliştirilmiştir. Bunların arasında siyanürlerin oksidasyonu, iyon değiştirme, ters ozmos, nötralizasyon, adsorbsiyon arıtma teknolojileri sıralanabilir. Metal endüstrisi atıksularının biyolojik parçalanabilirlikleri oldukça düşüktür. Bu nedenle biyolojik, kimyasal ve fizikokimyasal arıtma proseslerinin metal kaplama atıksularının arıtımında uygulanması her zaman yüksek verim sağlamayabilir.

Suyunuzun kalitesini yükseltmek için bugün ücretsiz bir teklif alın. Size en iyi su arıtma çözümünü sunabilmemiz için bize ulaşın.
birlikte çalışıyoruz
Çözüm Ortaklarımız
0
    0
    Sepetiniz
    Sepetiniz boşMağazaya Geri Dön